Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Kapittel 7 Spillet om sement

Kapittel 7 Spillet om sement

Dette kapittelet gir innsikt i konkurranseforholdene i sementmarkedet. Hovedpoenget er å vise hvordan en ved å plukke fra verktøykassen av modellen presentert i foregående kapitler kan belyse ulike konkurranseaspekter innen en næring. Vi omtaler kort etableringsforhold (kap. 7.1.), deretter det norske sementkartellet 1923-67 (kap. 7.2), terrorbalansen i det europeiske sementmarkedet (kap. 7.3) og til slutt etableringskonkurransen i det norske sementmarkedet på 80-tallet (kap. 7.4).

Avsnitt 7.2 omhandler det norske sementkartellet i perioden 1923-67. Her er slides som presenterer innholdet i det avsnittet:

Lars Sørgard: Semikartell

Avsnitt 7.3 omhandler hvordan en eventuell handelsliberalisering påvirker potensialet for koordinert prissetting. En slidespresentasjon av teorien i det avsnittet er følgende:

Kjell Erik Lommerud og Lars Sørgard: Handelsliberalisering og kartellstabilitet

Selve artikkelen som avsnitt 7.3 bygger på er følgende:

Kjell Erik Lommerud og Lars Sørgard (2001): Trade liberalization and cartel stability, Review of International Economics, 9: 343-355.

Avsnitt 7.4 omhandler etableringsforsøk i det norske sementmarkedet på 80-tallet og tidlig 90-tallet. Her er slides som presenterer innholdet i det avsnittet:

Lars Sørgard: Strategisk adferd i det norsk sementmarkedet

Det skjedde store endringer i eierforholdene i norsk sementindustri på slutten av 90-tallet. Fra 80-tallet av var Norcem en del av Aker-konsernet, senere Aker RGI. Vinteren 1995/96 ble Scancem etablert, en fusjon mellom det norske Aker RGI og det svenske Skanskas sementdivisjoner. Fusjonen møtte motstand fra EU-kommisjonen, men i oktober 1997 ble det enighet med EU-kommisjonen om at Scancem måtte selge ut sin finske virksomhet. I mai 1999 ble det besluttet at Scancem skulle selges til det tyske sementselskapet Heidelberg. Røkkes selskap Aker RGI eide på det tidspunktet 33% av Scancem, og oppnådde en gevinst i forbindelse med salget som ble antydet til å utgjøre flere milliarder kroner.

Selskapet Embra har fra tidlig 90-tallet av vært den eneste konkurrent til Norcem i det norske markedet. Forløperen til Embra var Norsk Cement Import (se avsnitt 7.4.2 i boken i forbindelse med omtalen av Viking Cement). Det som en gang het Viking Cement (se bokens avsnitt 7.4.2) er innlemmet i selskapet Embra. Embra er eid 100 % av RMC-group. Embra eier igjen 51% av Embra Cement, mens de resterende 49% eies av Blue Circle Cement PLC. RMC og Blue Circle er to britiske selskaper som er store aktører i sementmarkedet.