Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Alternativ litteratur

Alternativ litteratur

I løpet av de siste årene har det kommet en rekke bøker som omhandler det vi kan kalle moderne næringsøkonomi, og som er i skjæringspunktet mellom fagfeltene næringsøkonomi (industrial organization) og strategi. La meg nevne noen:

A. Dixit og S. Skeath (1999): Games of Strategy, W.W. Norton

Boken av Dixit og Nalebuff fra 1991 (Thinking Strategically) hadde en rekke eksempler, men manglet en grundig presentasjon av teori. I denne boken er det og mange eksempler, og i tillegg en detaljert presentasjon av spillteori. Fremstillingen er hovedsakelig basert på figurer, og grundige verbale drøftinger. Bør egne seg godt for et kurs i anvendt spillteori for studenter som har en minimum bakgrunn i mikroøkonomi.

J. Church og R. Ware (2000): Industrial Organization. A Strategic Approach, McGrawHill

Dette er en volumiøs bok som dekker et vidt spekter som omfatter bade strategisk adferd og offentlig politikk. Den dekker både konkurranse- og reguleringspolitikk. Boken er hovedsakelig verbal supplert med en rekke figurer, men har noe relativt enkel matematikk.

O. Shy (2001): The Economics of Network Industries, Cambridge University Press.

Denne boken omhandler nettverksindustrier i vid forstand, og fokuserer ikke bare på det vi kaller nettverkseksternaliteter men også på aspekter som innelåsing og komplementaritet. Næringer som drøftes innbefatter tele, TV, finans, luftfart, og sosial interaksjon drøftes også. Det benyttes noe matematikk, så den krever at studenter har et visst minimum kunnskap i mikroøkonomi.

E. Rasmussen (red.) (2001): Readings in Games and Information, Blackwell Publisher.

Dette er en glimrende samling av små og store artikler som omhandler spillteori. Det begynner med ’fangens dilemma’, som var skrevet som et lite upublisert notat av A. Tucker i 1950. Og det inneholder alt fra ulike artikler av Nash, til relativt nye avisartikler som illustrerer den spillteoretiske tenkemåten. Det er en flott bok å kunne plukke eksempler fra til undervisning i for eksempel anvendt spillteori.

C. Shapiro og H. Varian (1998): Information Rules. A Strategic Guide to the Network Economy, Harvard University Press.

Dette er en svært lettlest bok som tilsynelatende omhandler Den Nye Økonomien (hva nå det er). Men i realiteten er det en enkel, verbal bok i sentrale deler av næringsøkonomi. Den ser særlig på prisdiskriminering, innelåsing, nettverkseffekter og standardisering. Hvis den suppleres med artikler kan den godt egne seg for et kurs i anvendt mikroøkonomi. En del av transparentene som er lagt ut på denne hjemmesiden bygger direkte på denne boken.

Til slutt, la meg nevne tre bøker som i større grad har utgangspunkt i strategifaget, men som alle er sterkt farget av næringsøkonomi (industrial organization)

C. Besanko, D. Dranove og M. Shanley (2000): Economics of Strategy, John Wiley & Sons, Second Edition

En komplett lærebok i faget strategi, som omhandler tema som bedriftens grenser, intern organisering og konkurranse. Den delen som omhandler konkurranse er mer omfattende enn de fleste andre lærebøker i strategi.

P. Ghemawat (1998): Strategy and the Business Landscape, Addison Wesley Longman.

Dette er en mer typisk lærebok i strategi enn den foregående. Men utgangspunktet i kapittel 2 er det han kaller ’grandparents’ av industrianalyse, nemlig et tradisjonelt markedskryss. Boken inneholder en rekke detaljerte case-studier.

B. Yoffie og M. Kwak (2001): Judo Strategy. Turning your competitors’ strength to your advantage, Harvard Business School Press.

Dette er ingen komplett strategibok, men snarere en bok som fokuserer på etableringskonkurranse. Det drøftes inngående hvordan en nykommer skal etablere seg, helst slik at den ikke provoserer den etablerte til å svare aggressivt. Boken er supplert med en rekke interessante eksempler.

På nettet finnes det en stor mengde stoff som er relevant for undervisningen. Et sted på nettet hvor det finnes en oversikt over undervisningsmateriale som er tilgjengelig er følgende side:

Resources for Economists: Teaching Resources